zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Излишната храна е сред главните причини за захарен диабет



Според източната медицина той се предизвиква от прекомерната употреба на алкохол, мазни или сладки храни.

4 май 2007, здраве.bg

Захарният диабет от втори тип е широко разпространено заболяване, което се среща като правило най-вече при възрастните хора и е предизвикано от прекомерната употреба на мазна или сладка храна и алкохол.
Това смятат специалисти по източна медицина, като предлагат своето виждане за развитието и лечението на тази болест, съобщава АМИ-ТАСС.
Според тях неправилното хранене нарушава функциите на далака, задстомашната жлеза и стомаха. Това води до отделянето в организма на наднормено количество вътрешна топлина, която уврежда позитивното начало “ин” и поглъща течността на тялото, предизвиквайки характерното за диабета чувство за жажда и глад.
“Когато телесните сокове се поглъщат твърде бързо, те не успяват да оросят с живителна влага белите дробове и бъбреците”, смятат специалистите. Практикуващите източна медицина определят повишеното чувство за жажда, пресъхването на лигавицата на устата, честото уриниране, необяснимите промени в теглото на тялото и умората като най-характерните симптоми на това заболяване.
В западната медицина захарният диабет се разглежда като състояние на организма, при което тялото не може по правилен начина да използва или запазва нивото на захарта в кръвта. В следствие на това съдържанието на захар в нея превишава нормата. Ако болестта не се лекува, тя предизвиква много здравословни проблеми като импотентност, увреждане на бъбреците, слепота, сърдечно-съдови заболявания.
Южнокорейските медици смятат за целесъобразно западните методи на лечение да се допълват с похватите, характерни за традиционната източна медицина. Те твърдят, че съдържащите се в някои билки (като женшен, например) природни вещества подобряват дейността на далака, задстомашната жлеза и бъбреците, помагат за запазването на “ин”, както и на соковете в тялото и намаляват т.нар. суха температура в организма.
Храните, които се консумират, също имат много важна роля в източната традиция, смятат учените. За укрепването на функциите...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    aлтернативи    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.