zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Очилата с цветни стъкла…



Очилата с цветни стъкла…

Те са не само модерни, но имат и значение за здравето.

здраве.bg

Първообразът на съвременните слънчеви очила се е появил преди повече от 300 години. Оттогава до днес очилата с цветни стъкла не излизат от употреба, превръщайки се в моден аксесоар. Това, което много хора не знаят е, че те са атрибут и на здравето.

Кафявите стъкла увеличават светлосенките, затъмняват осветените зони и създават чувството за дълбочина. Те са особено подходящи за кривогледите хора.

Зелените стъкла не затъмняват пейзажа и подчертават цветовете. Те се препоръчват на възрастните хора и на страдащите от глаукома. Зеленият цвят отпуска нервната система и предизвиква усещането за комфорт. При носенето на зелени очила отичането на вътреочната течност се извършва по-добре, а вътроочното налягане се понижава.

Сините филтри най-добре предпазват от ослепителното слънце, а също така и от инфрачервените лъчи.

Червените, жълтите и оранжевите филтри възбуждат нервната система и повишават вътреочното налягане, а това води до спазми и свиване на пътищата, по които се отича вътреочната течност. Жълтите стъкла се препоръчват на водачите на МПС по време на силна мъгла или при нощно шофиране.

За хората, които постоянно носят очила, са най-подходящи очилата –“хамелеони”, снабдени с фотохромни лещи, реагиращи на нивото на осветеност: колкото по-ярка е светлината, толкова по-тъмни са очилата и обратното. Специалисти предупреждават, че очилата с пластмасови лещи могат да се “уморят” след няколко години, което означава, че тяхната способност към затъмняване и осветяване намалява.

За пречупването на светлината няма разлика между стъклените и пластмасовите филтри. Разликата е само в срока на годност на очилата. Пластмасата лесно се надрасква и очилата трябва да се сменят по-често, понякога 2-3 пъти годишно, тъй като не е препоръчително да се носят надраскани стъкла. Всички очила трябва да се съхраняват в мек калъф, като се поставят със стъклата нагоре.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    aлтернативи    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.