zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лекарите са все по-зависими от фармацевтичните компании



Анонимно допитване в САЩ потвърждава негативната тенденция за приемане на “подаръци”.

3 май 2007, здраве.bg

Резултатите от анонимна анкета с участието на 1662 американски лекари показват, че 9/10 от тях получават възнаграждение от фармацевтичните компании, съобщава авторитетното издание New England Journal of Medicine.
Най-разпространените форми на възнаграждение са заплащане на посещенията в ресторант за сметка на компаниите или безплатно предоставяне на образци от лекарствени препарати.
94% от анкетираните лекари заявяват, че взимат с удоволствие всички “подаръци”.
Още през 2002 г. Асоциацията на производителите на лекарства в САЩ разработи система от правила, според която еднократното възнаграждение на лекарите не трябва да превишава 100 долара, а освен това не се допускат никакви бонуси, които нямат отношение към медицинската практика.
Членовете на Асоциацията смятат също, че възнаграждението на специалистите за четенето на лекции за определен лекарствен препарат трябва също да бъде забранено, тъй като по този начин се заблуждава обществеността и като последствие се стига до нарушаване на общоприетите стандарти на лечение.
Проблемът е актуален в редица страни, допълват още авторите на анкетата, като подчертават, че много от “похватите”, използвани от производителите на лекарства, преминават не само приетите официални правила, но и етичните и морални норми на професията.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
лекарства    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.