zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Омега 3 – полезни ли са наистина?



Омега 3 – полезни ли са наистина?

Няма никакви сериозни доказателства за това, твърди публикация в престижно научно издание.

30 април 2007, здраве.bg

... през 2008 година.

Британският фонд за сърцето предполага, че получените резултати може да са свързани с концентрацията на живак в рибата. Живакът е вреден за здравето и той се натрупва в мазнината на рибата при замърсяването на водата с този метал.

Резултати от някои минали изследвания, цитирани в British Medical Journal:

Януари 1993 г.
Учени заявяват, че веществото, съдържащо се в рибеното масло способства за профилактиката на рака и за борбата със сърдечно-съдовите заболявания. Холандските лекари твърдят, че употребата на мазна риба 1-2 пъти седмично намалява риска от инсулт.

Януари 1998 г.
Нови изследвания добавят астмата и чревните възпаления към списъка на заболяванията, които се повлияват от употребата на Омега 3.

Март 1998 г.
Професор Майкъл Кроуфърд от детската болница “Кралица Елизабет” в Лондон заявява, че недостигът на Омега 3 по време на растежа на ембриона може да забави развитието на мозъка и очите.

Май 2000 г.
“Липсата на мазна риба в нашето хранене може да предизвика упадък на мозъчната дейност”, твърди професор Кроуфърд. ”Рибната диета е главен фактор за това, че мозъкът на нашите предци е станал по-силен, отколкото при останалите примати”, добавя той.

Юни 2001 г.
Вестник “Индипендънт” (Independent) излиза със статия, че ”Употребата на сардини два пъти седмично намалява риска от заболявания от рак на простатата и значително намалява риска от смърт от това заболяване”.

Септември 2003 г.
Британският вестник “Сън” (The Sun) задава въпроса: ”Действително ли рибата предпазва появата на престъпни наклонности при децата?”. Публикацията е в резултат на статия, според която учени са установили, че вероятността при децата, които ядат повече мазна риба, да извършат престъпление преди 23-годишна възраст е с 64% по-малка, отколкото при останалите. Същите подчертават още, че рибеното масло изглажда бръчките, намалява риска от болестта на Алцхаймер и спомага за по-благоприятното протичане на псориазиса.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.