zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Омега 3 – полезни ли са наистина?



Омега 3 – полезни ли са наистина?

Няма никакви сериозни доказателства за това, твърди публикация в престижно научно издание.

30 април 2007, здраве.bg

Няма доказателства, че Омега 3 ненаситените мастни киселини са от полза за здравето, като понижават общото ниво на смъртност, честотата на сърдечните заболявания, инсултите и рака.

До този извод стигнаха специалисти от Университета на Източна Англия и още 8 организации, които са анализирали 89 изследвания, посветени на Омега 3 – главен компонент в мазнините на рибата. Резултатите от съвместното изследване са публикувани в престижното научно издание British
Medical Journal
.

“Ако тези изводи бъдат потвърдени от планираните допълнителни опити, рибните мазнини ще заемат почетното първо място в списъка на съвременните медицински митове”, твърдят авторите на статията.

Множеството публикации, последвани от лекарски препоръки, доведоха през последните години до създаването на редица хранителни добавки, съдържащи рибено масло. Появиха се дори яйца с високо съдържание на Омега 3 мазнини.

С настоящата публикация ползата от тези продукти е поставена под въпрос. Британската информационна служба по хранителните добавки, представляваща производителите на рибено масло, изказа предположение, че “тези мазнини влияят на отделните хора по различен начин”.

За анализа на Омега 3 в своите изследвания учените от университета на Източна Англия са избрали доброволци, които са използвали повишено количество мазнини в продължение на минимум половин година.

Още през 2003 г. резултатите от мащабно изследване с название DART-2, с участието на повече от 3000 мъже, показаха повишаване на смъртността при тези, които са приемали таблетки рибено масло. Много хора го приемат обогатено в витамини А, D и Е за лечение на ставите, кожата и косата, но в хода на изследването не е изучено въздействието им върху тези части на организма.
Потенциалът на Омега 3 ненаситените мастни киселини, които се приемат и като добавки за профилактиката на загуба на паметта и старческо слабоумие, се изучава в момента и резултатите се очакват...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.