zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Няколко модерни тенденции в храненето и диетите



Няколко модерни тенденции в храненето и диетите

Билковият чай и приемането на сурови продукти са най-новите препоръки.

dieti.info
четете още в dieti.info


В наши дни правилното и здравословно хранене вече не е просто модна тенденция. Нарастващият брой на хората с наднормено тегло вече е до толкова обезпокоителен, че някои страни превръщат борбата със затлъстяването в държавна политика.

Дори формално погледнато всеки от нас печели от това. Ето и някои от най-новите тенденции в диетологията, посочени в статията на списание Prevention:

Житни растения - енергия и тонус
Репичките, пшеницата, ечемикът, соята, оризът могат да се приемат поотделно, в сандвичи или в сложни ястия. Те попълват запасите от витамини и минерали. Можем да си ги купим от пазара или дори да си отгледаме малка част на перваза на прозореца.

Екзотичните подправки - укрепване на имунитета

Екзотиката е на мода. Къри, кимион, канела и пипер – всички тези подправки придават отличен вкус дори на посредствените ястия. Освен това те притежават силен антисептичен ефект и укрепват имунитета. За да се запазят свойствата на подправките, те трябва да се съхраняват на сухо и тъмно място. Къри е подходяща подправка за ориз, а анасонът – най-вече за екзотичните китайски или индийски специалитети.

Млечни коктейли - антиоксиданти и калций

Гъстите млечни напитки с плодови добавки съдържат много витамини и калций. Те са толкова приятни, че човек не забелязва колко е изпил. Затова се старайте да избирате мляко с нисък процент на масленост. Не добавяйте захар или подсладители. Кравето мляко може да се замени с овче, козе или соево. Целулозата, съдържаща се в плодовете, позволява да се постигне чувство за ситост. Смесете равни части плодове, плодов сок, кисело мляко и добавете 3 кубчета лед. Не ви остава нищо друго освен да се наслаждавате.

Сурови продукти - съкровище от витамини

В тях се съдържат повече микроелементи и витамини, отколкото в обработените. Те изискват по-продължително дъвчене, т.е. храненето става по-бавно и приеманото количество е по-малко....

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.