zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Строгата диета и гладуването – за и против



Строгата диета и гладуването – за и против

Резултатите са съмнителни, а опасността за здравето - реална.

dieti.info

Строгите диети, както и гладуването се препоръчват понякога за отслабване и при лечение на различни заболявания като психически разстройства, дерматити, нарушение в обмяната на веществата, преждевременно стареене, ревматизъм, атеросклероза, хипертонична болест на сърцето и сърдечно-съдови заболявания.
Те трябва задължително да се провеждат под строг лекарски контрол.

Същността на строгата диета се състои в получаването от приеманата храна на най-много 50-100 калории дневно. Менюто е бедно: състои се от ограничени продукти. Дори предписана от специалист, тази диета трябва да се спазва не по-дълго от две седмици.

Пълното гладуване предполага пълен отказ от храната. Въпреки съществуващото сред повечето хора мнение, ефективността на строгата диета или гладуването е доста незначителна и се оспорва от доста диетолози.

Според тях, краткият период на прилагане на диетата и необичайният комплект от продукти, разрешени за употреба, не създават условия за трайни изменения на хранителните навици в положителна насока. А това не способства за запазването на намаленото тегло. Основната причина за намаляването му при строгата диета е намаляването в организма на количеството гликоген и вода, а също на известно количество белтъчини.

В резултат на това човек отслабва с 3-5 килограма през първата седмица и с още 2-3 килограма през следващата, но загубеното тегло бързо се възвръща при попълване на недостига от вода и гликоген в организма.

Гладуването може да бъде е периодично или пълно. При първото отказването от храна става само за един ден, което на практика се равнява на разтоварващ за организма ден. По-продължителното гладуване е опасно не само за здравето, но и за живота, ако се извършва без лекарски контрол.

Изчислено е, че ефектът от отслабването при пълното гладуване за много пълните хора е 0,2 -0,4 кг дневно или 1,4-2,8 кг седмично.

Гладуването придоби популярност в Америка и в Европа благодарение на увлечението по йога и източните религии. Но повечето негови...

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.