zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Строгата диета и гладуването – за и против



Строгата диета и гладуването – за и против

Резултатите са съмнителни, а опасността за здравето - реална.

dieti.info

... привърженици не отчитат, че йогите внимателно са се подготвяли към този процес, употребявайки храна, богата на питателни вещества, минерали и витамини и създавайки по този начин запас от необходимите за организма вещества.

Пол Брег, създателят на собствено учение за гладуването при различните заболявания, съветва своите последователи да провеждат всяко лечение под строго лекарско наблюдение.

Недостатък на строгата диета е и това, че тя трудно се осъществява на практика. Когато калоричността на диетата не превишава 500 калории дневно, организмът не получава необходимите питателни вещества и започва да губи част от своите белтъчини. Особено опасни са диетите, които заедно с ограничаването на храната, ограничават и употребата на вода.

Гладуването безспорно може да бъде опасно за здравето. То е особено вредно за болните от Базедова болест, туберкулоза, както и за хората с повишена психическа възбудимост.

Гладуването има много странични ефекти. През първите 3-4 дни се появява мъчително чувство на глад, раздразнителност, безпокоен сън, рецидиви на хронични заболявания. Езикът се покрива с бели налепи, в урината се появява ацетон, който се чувства и при вдишвания от човека въздух, т.е. развива се ацидоза. След това състоянието значително се подобрява – настъпва т.н. ацидозна криза - появява се бодрост, подобрява се настроението, езикът постепенно се прочиства от налепите, а дневната загуба на телесна маса става минимална – най-много 200 г дневно.

При продължаване на гладуването обаче състоянието отново се влошава: появява се обща отпадналост, болки в областта на сърцето, възобновява се чувството на силен глад. Възникват проблеми в работата на бъбреците. Наблюдава се окапване на косата, отоци и полиневрити. А причината е една - изразходване на по-малко ценни белтъчини за по-важните нужди на организма.

Не трябва да се забравя, че когато организмът изразходи половината от собствените си белтъчини, настъпва смърт.

Най-опасно е и т.н. сухо гладуване, при което...

 
 
Още по темите:
хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.