zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мозъчен протеин може да е ключът към депресиитездраве.bg

Учени откриха протеин, който по всичко личи има ключова роля при развитието на депресивни състояния – откритие, което може да промени из основи начините за лечение на тези заболявания.
Въпреки че отдавна се дискутира ролята на серотонина за депресиите, учените и досега не са сигурни за неговото значение.

Новооткритият протеин, наречен р11, очевидно регулира начина, по който мозъчните клетки реагират на серотонина, съобщиха учени от Университета Рокфелер и Каролинския институт в Стокхолм, цитирани от сп. Science.

“Всички сме много развълнувани от откритието си”, казва нобеловият лауреат Пол Грийнгард. “Учените толкова дълго търсят модулатори на серотонина”.

Новооткритият протеин р11 очевидно играе основна роля както при появата на депресия, така и най-вероятно при нейното лечение.

Повечето медикаменти, използвани в момента срещу депресивните състояния, имат за цел да “доставят” повече серотонин до мозъчните клетки. Те изхождат от тезата, че състоянието на депресия се дължи на недостатъчно количество серотонин в клетките, а той има ключово значение за преноса на сигнали между тях.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.