zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ще станат ли мъжете излишни?



Учени създадоха механизъм по превръщането на стволови клетки в “протосперматозоиди”.

19 април 2007, здраве.bg

Скоро жените ще могат да се справят без мъжете. Поне така твърди ученият, който превърна женски стволови клетки в предшественици на сперматозоидите. Неговите опоненти смятат обаче, че за нормалното развитие на тези клетки не им достига Y- хромозомата.
“Остана малко да да дочакаме времето, когато жените без помощта на мъжете ще са способни да получават сперматозоиди” твърди доктор Карим Найерни, бивш сътрудник по генетика към Гьотингенския университет, в момента професор в Института за стволови клетки в североизточна Англия.
Група учени под негово ръководство успя да превърне стволови клетки, получени от костния мозък, в сперматогонии – промеждутъчен стадий в развитието на сперматозоидите. Резултатите от това изследване са публикувани в последния брой на списание Reproduction: Gamete Biology.
Днес учените се опитват да създадат напълно зряла сперма от клетките на костния мозък на човека. Изследователите искат по този начин да бъдат в състояние да възстановяват фертилността на мъжете, които са изгубили тази своя способност в резултат на лечение на ракови заболявания или поради други причини.
Експериментите с мишки показват способността на стволовите клетки на костния мозък да се “прераждат” в спермотогонии. Клетките се развиват по същия начин като нормалните сперматозоиди, въпреки че не достигат пълна зрялост.
В момента учените провеждат аналогични експерименти със самките и в случай на успех ще бъде доказана потенциалната възможност за получаването на сперматозоиди не само от мъжките, но и от женските стволови клетки.
Работата на Найерни е подложена на критика от страна на специалистите по биология на развитието. Професор Робин Ловел Бадж от Националния институт за медицински изследвания в Лондон смята, че фундаменталните различия между мъжа и жената няма да позволят да се създаде пълноценна сперма от женски клетки.
Мъжките клетки носят Y и X хромозоми, докато женските имат две Х –хромозоми. Според Бадж, мъжката Y хромозома е 100% необходима за нормалната сперматогенеза...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.