zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Болката в гърбаБолката в гърба

Може да се случи на всеки независимо от възрастта, професията и типа работа.

здраве.bg

Хората редовно си мият зъбите и си взимат душ, но понякога не се замислят достатъчно за своите мускули. А те са особено чувствителни към занемаряване. Това особено силно се отнася до мускулатурата, поддържаща и предпазваща гръбначния стълб.

Той може да бъде щаден като се организира правилно работното място . Работният стол трябва да има твърда седалка и права облегалка. Височината на стола се избира така, че лежащите върху него ръце да се свиват в лактите под ъгъл 90 градуса.

Не по-малко натоварване изпитват и жените, заети с постоянната домакинска работа. Ако се наложи ръчно пране, легенът трябва да е поставен на нивото на лактите. Абсолютно е противопоказано миенето на пода или на чиниите в позата “рак” - прегърбени и с полусвити крака. Това се отнася и до прахосмукачката – при почистването нейната дръжка трябва да се удължава достатъчно.

Когато миете зъбите или лицето си, не стойте наведени над мивката. По- добре седнете на табуретка. Най-добре е мивката да е на ниво “под лактите”.

Почивайте преди да сте се изморили съвсем. Ако преумората е свързана с продължително стоене или седене, трябва да промените позата. Главната задача е да отпуснете мускулите. За тази цел е добре да легнете и постоите с вдигнати крака в продължение на 5-6 минути. Най-добрият начин за поддържане на мускулния тонус е дългата, бавна разходка. Две двучасови разходки всяка седмица са напълно достатъчни.

Важно е как ще почивате и през нощта. Препоръчителни са ортопедичните матраци, които успешно премахват болката от гърба. Предлагаме ви елементарен тест: поставете пластмасова бутилка с минерална вода върху матрака и седнете на 30-35 см от нея. Ако тя не пада, значи матракът е подходящ за вашия пълноценен отдих.

Жените имат провокиращи фактори като бременност и раждане и затова те трябва да преодоляват по-големи трудности. Детето често се носи на ръце. Наднорменото тегло и големите гърди също създават проблеми на гръбначния стълб.

Спортът...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    превенция    заболявания    
 

more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.