zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Моралът на лекарите спада



Самите те не препоръчват хората да избират тяхната професия, показва допитване, проведено в САЩ.

12 април 2007, здраве.bg

Това показват данните от допитване до 1400 лекари, проведено по поръчка на изданието Hospital Doctor magazine. 69% от анкетираните са заявили, че не биха препоръчали на младите хора да избират кариера в медицината. Същият процент са съгласни с твърдението, че постепенно лекарската професия губи авторитет заради понижаващия се морал на тези, които я практикуват.
Резултатите от това допитване се различават съществено от друго, проведено по поръчка на държавата, според което 75% от 8059 специалисти определят своето отношение към професията като “общо удовлетворително”.
И в двете анкети най-голямо количество от недоволните са заявили, че отдават понижаващия се авторитет на лекарската професия на реформите в сферата и на факта, че предходните поколения правят все по-трудно напредването в кариерата на младите специалисти.
54% от анкетираните са заявили за Hospital Doctor magazine, че моралът на днешния лекар е “лош” или “ужасен”. Само 2% са заявили, че според тях “всичко в това отношение е наред”.
63% смятат, че моралът на по-младите лекари е по-нисък още преди да започнат да упражняват професията и тази тенденция се задълбочава с времето, съобщава БиБиСи.

(фото - SPL)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.