zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нова инфекция по пшеницата може да предизвика глад



Не забравяйте какво стана преди 50 г. и вземете незабавни мерки, алармила нобелов лауреат.

11 април 2007, здраве.bg

Човечеството е заплашено от световен глад поради разпространението на нова гъбична инфекция, която поразява посевите на пшеницата – главния източник на храна, предупреждава американският учен Норман Борлаг, лауреат на Нобелова награда.
В списание New Scientist е публикувана статия, че администрацията на САЩ в лицето на Министерството на вътрешната безопасност е провело през месец март специална среща за изясняване на проблема за разпространението на тази нова инфекция.
Заболяването е популярно сред учените с кодовото наименование “Ug99” и е разновидност на гъбичното заболяване “пшенична ръжда”, от която за последен път беше заразена пшеницата през 1954 г. Тогава само в САЩ бе унищожена 40% от реколтата.
Съобщавайки, че в света практически няма сортове пшеница, устойчиви към Ug99, списанието отбелязва, че тази разновидност на инфекцията е открита през 1999 г. в Африка (Уганда). През януари тази година спорите на Ug99 неочаквано са се появили в Йемен, а след това и в Судан. Според мнението на експертите, инфекцията вече се разпространява в Египет, Турция и в Близкия Изток, откъдето тя ще попадне в Индия - там пшеницата е основен източник за изхранване на милиардното население.
Борлаг подчертава, че главните страни-производителки на пшеница не са подготвени за появата на Ug99 и предупреждава за заплахата от завръщане на глада, от който планетата се избави през 60 години на миналия век след появата на сортове зърна, устойчиви срещу съществуващите болести (този период е известен като “зелената революция”).
В международния изследователски център CIMMYT вече се изучават първите въведени в лабораторни условия сортови пшеница, устойчиви към Ug99, но са необходими не по-малко от 5-8 години, за да може чрез селекция да се осигури количеството семена, необходимо за засяване по територията на целия свят.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.