zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

В световната кулинария се извършва истинска революция



Молекулярната химия се превръща в законодател на новата мода.

30 март 2007, dieti.info
четете още в dieti.info


В днешно време в световната кулинария се извършва истинска революция, защото съществувалата традиционна кухня се сменя с молекулярната. Нейната особеност се състои в съединяването на хранителни продукти, създадени с помощта на най-новите технологии и най-вче на молекулярната химия, съобщава АМИ-ТАСС.
Пионерите на молекулярната кухня - испанецът Феран Адрия и англичанинът Хестън Блюминтал днес са смятани за законодатели на новата мода в храненето. Техните методи на приготвяне на храната все по-често се прилагат и от други готвачи и ресторанти.
Производственото пространство на молекулярната кухня представлява съвременна лаборатория с ново и сложно оборудване. В резултат на развитието на техниката готвачите вече имат възможност да създават нови и необикновени съчетания от продукти.
За приготвянето на ястията се използват хладилни камери, способни моментално да охлаждат до -30 градуса по Целзий, мелници и центрофуги, които са в състояние да смелят продуктите до техните молекулярни съставни. Така се създават нови и необикновени съчетания на вкусове и техните оттенъци.
Менюто понякога звучи доста екзотично. Така например Хестън Блюминтал в своя ресторант предлага бял шоколад с хайвер от есетрови риби, сирене пармезан с мед, кайсии с лютив сос “Харис”, който се приготвя от пипер и чесън и други ястия, които изглеждат абсурдни за свикналия с традиционната кухня човек.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    любопитно    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.