zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Концентрацията на полови хормони при мъжете пряко зависи от степента на затлъстяване27 март 2007, здраве.bg

Това важи особено за свободния тестостерон, чиято концентрация намалява пропорционално с увеличаването на телесната маса.
При мъжете с индекс на масата на тялото (ИМТ) повече от 35,1 концентрацията на тестостерон в кръвта е по-ниска, а концентрацията на инсулин - по-висока, отколкото при мъжете с по-малка степен на затлъстяване (ИМТ под 35). Още по-големи разлики се наблюдават при сравнение с мъжете с нормално тегло.
Намаляването на килограмите (прилагането на нискокалорични диети в продължение на 6 месеца) води до реално увеличаване на концентрацията и на общия и свободния тестостерон.
Учени установиха, че само свободният тестостерон (отразяващ истинската активност на половите хормони) има непосредствена зависимост от степента на затлъстяването. Освен това, при мъжете със значително затлъстяване се намалява пулсацията на лутеинизиращия хормон, стимулиращ секрецията на половите хормони, повишава се количеството на хормона на мастните клетки лептин и се нарушава образуването на полезните мазнини. Всичко това води до намаляване на концентрацията на половите хормони, съобщава BBC.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.