zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Откриха вещество, което забавя стареенетоУчени установиха наличието на процес, който “оставя” клетките живи, докато са необходими.

27 март 2007, здраве.bg

Във вируса, поразяващ един от видовете морски водорасли, е открито вещество, което може да бъде използвано за забавяне на процесите на стареене и лечението на много заболявания. Група британски учени от Плимут и Кембридж откриха група от гени, отговорни за синтеза на керамид.
Именно той се продуцира от вирус – гигант (в неговия геном има 472 гени, а за сравнение в генома на ХИВ има само 9 гени) за временното задържане на “механизма на смъртта” в инфектираната клетка.
Доктор Уили Уилсън, ръководител на изследването, отбелязва, че откриването на групата от гени не е характерна за вирусите - тя се среща главно при животните и растителните клетки, пише вестник “Телеграф” (The Telegraph).
С помощта на керамида вирусът поддържа жизнената дейност на клетката дотогава, докато това е необходимо за възпроизвеждането на нови вирусни частици. И едва след използването й, клетката се унищожава. Уилсън подчертава, че са необходими нови задълбочени изследвания в тази насока, но откриването на този механизъм може да се окаже нов хоризонт в изследванията за удължаване на живота.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.