zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Върши ли всъщност работа чаят за отслабване



Върши ли всъщност работа чаят за отслабване

Мненията на специалистите се разминават.

dieti.info
четете още в dieti.info


Напоследък е много модно да се пият чайове, които според твърденията способстват за отслабването. Тези напитки се изготвят предимно на билкова основа, но се оказва, че заедно с положителния ефект те могат да предизвикат и странично действие – да влияят на дебелото черво, като ускоряват предвижването на съдържанието му. Някои от тях съдържат и смолисти вещества, които предизвикват раздразнение на лигавицата на червата. Появяват се болки ниско в корема.

Много трудно е на пазара да се намери чай за отслабване, който да не оказва странични ефекти. За намаляването им се препоръчва да се употребява този чай на гладно преди закуска или вечер след вечеря, тъй като неговото слабително действие започва да се проявява след около 8-10 часа. Продължителната употреба на тези чайове също не е безопасна за здравето. В организма може да се наруши водният обмен, което води до недостиг на микроелементи и други необходими вещества. С прекратяването на употребата на чая, червата отново стават лениви.

В медиите често рекламират препарати за отслабване, потискащи апетита дори до пълното му изчезване. Те също се приготвят на растителна основа. Хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания трябва да се обърнат към лекуващия лекар, а не да се занимават със самолечение с хранителни добавки.

Потискане на апетита, бодрост, повишена работоспособност – всичко това е характерно за началния стадий от приложението на препарата. След това възбудата се сменя със забавяне, появява се сънливост, нараства умората и се натрупва нервно изтощение.

Кофеинът често влиза в състава на подобни препарати и засилва дейността на стомаха, но при продължителна употреба и едновременен отказ от храна може да доведе до развитието на язва на стомаха.

Таблетки, съдържащи кофеин, не трябва да се приемат от хора, които страдат от артериална хипертония, безсъние, а също така в напреднала възраст.

Препаратите за намаляване на апетита са особено вредни за бременните. Всички бъдещи или кърмещи майки не...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.