zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Изобретиха очила, които могат да променят фокусаТака те ще са еднакво подходящо за гледане наблизо и надалеч.

здраве.bg

Учени изобретиха очила, които могат да променят фокусното разстояние. С тяхна помощ може да се гледа и наблизо и надалеч чрез превключване на режима.

Специалистите от Държавния университет на Аризона (Arizona State University) смятат, че освен всичко останало тази разработка не е толкова уморителна за очите, колкото обикновените очила.

Новите динамични лещи променят фокусното разстояние благодарение на 5 микронния слой нематични течни кристали, разположен между двете части на стъклото. Електронното поле кара молекулите да се променят, което на свой ред оказва влияние на фокусното разстояние. Въздействието на слоя нематични кристали се осъществява с помощта на електроди, закрепени на очилата.

Компанията PixelOptics възнамерява да започне продажбата на очилата след две години. В момента се работи върху усъвършенстването им - изобретателите възнамеряват да поместят върху тях инфрачервен лазер, който може да определя разстоянието до обекта, което ще позволи по-точното настройване на фокусното разстояние, съобщава USA
Today
.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    55+    изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.