zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Имунитетът има нужда от помощ – най-вече през пролетта



Имунитетът има нужда от помощ – най-вече през пролетта

Пролетните зеленчуци са добър избор за подобряване на изтощения от зимата имунитет

Това не бива да е сезонът на строгите диети, а на разнообразната и здравословна храна.

здраве.bg

С настъпването на истинската пролет много хора предварително са наясно, че ще платят висока цена за нехайството си през зимата - авитаминозата и недостатъчната функция на имунната система водят до съвсем логични здравословни проблеми.

Имунната система често се споменава в съветите за добро здраве, но знаем ли как функционира тя на практика и какво точно е нейното значение...
Всъщост тя обединява редица органи, които защитават нашия организъм от чужди вещества, бактерии и вируси. Органите на имунната система изработват специални клетки (лимфоцити), както и антитела, които разпознават и унищожават вредните субстанции.

Костният мозък и тимусът (жлеза в гръдната област) се смятат за основни органи на имунната система. Именно там се изработват лимфоцитите – основата на имунитета. Много важни са и лимфните възли, които постоянно филтрират чуждите вещества в нашето тяло.

Имунната система е надежден щит срещу много вирусни и бактериални инфекции, дори и срещу рака. Но активната имунна система е отговорна и за някои проблеми като например отхвърляне на органи след пресаждане, формирането на резус-конфликт по време на бременност и за алергичните реакции, които също са резултат на отговора на имунната система на проникването на чужди вещества.

Пролетта е период, в който тялото се нуждае особено силно от укрепване на имунитета. Затова - откажете се от монодиетите и употребявайте разнообразна храна, препоръчват на първо място специалистите.

За своята работа имунната система се нуждае от много витамини и микроелементи. Обърнете особено внимание на антиоксидантите – това са най-вече витамините С, Е и А. Те неутрализират свободните радикали и облекчават работата на имунната система. Тези витамини се съдържат в цитрусовите плодове, морковите, черния дроб, растителните масла.

Важни са и флавоноидите (съдържат се в бобовите култури, доматите, фъстъците), които не само се справят със свободните радикали, но и притежават противораково действие.

Минералните...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хранене и диети    лекарства    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.