zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Създадоха свръхтънка атомна ципа за медицински целиТя може да предизвика революция както в медицинската микроскопия, така и в компютрите.

15 март 2007, здраве.bg

Създаден е принципно нов материал, който обещава на медицината нови перспективи. Заслугата е на английски учени, работили в тясно сътрудничество с колегите си от немския институт “Макс Планк”.
Лентата с дебелина 1 въглероден атом “нарушава” всички закони на физиката, но въпреки това е факт. Притежавайки здравина, която позволява да се издържи и вакуум и стайна температура, нейната дебелина е толкова малка, че за да се сравни с дебелината на човешкия косъм тя трябва да се наслои 200 000 пъти.
Веществото, наречено графен (graphene), е създадено преди 2 години, но преди то можеше да се получи, ако се прилепи към друг по-плътен материал.
Днес лентата съществува под формата на самостоятелен слой, което противоречи на всички закони на физиката, според които тя трябва да се разруши при стайна температура.
Лентата притежава добра проводимост и учените смятат, че ще бъде в състояние да замени силикона и да ускори работата на компютрите. Освен това, тя е незаменима алтернатива на много материали, които се използват в електронната микроскопия, както и за създаването на лекарствени препарати.
В момента такъв перспективен и полезен метод като атомната микроскопия е ограничен от дебелината на лентата, върху която се помества изследваното вещество. Със създаването на свръхтънката атомна ципа този проблем ще бъде разрешен, съобщава BBC.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.