zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

А ако това е диабет?



А ако това е диабет?

Може кръвната захар да е повишена, а да нямате диабет, но може да е и обратното.

здраве.bg

... и продукти, съдържащи голямо количество мазнини.
• Веднъж годишно да се прави изследване на коремната кухина и при установени промени в задстомашната жлеза да се спазва диета (обезмаслена храна, приготвена на пара) и да се направи преглед при гастроентеролог.

Ако все пак сте развили диабет,
трябва строго да спазвате предписаната диета. Погрешна е теорията “сега ще изям още едно парче торта, а после ще си сложа повече инсулин”, защото по този начин вие нанасяте огромна вреда на организма си. Захарта в кръвта рязко се повишава (може да се предизвика хипергликемична кома), а след това рязко спада (хипогликемична кома), увреждайки съдовете на нервите и органите.
Захарта трябва да се измерва не по-рядко от 4 пъти в денонощието, 30 минути преди хранене и с лекар да се коригират дозите и краткостта на приемане на препаратите.
Препоръчва се хранене на 6 етапа: закуска, втора закуска, обяд, втори обяд, вечеря и леко похапване преди сън). Употребяваните продукти са различни в зависимост от индивидуалните особености на организма и вкусовите предпочитания на пациента. Общата калоричност се пресмята като се отчитат особеностите на протичане на болестта, възрастта, теглото, състоянието и апетита на болния. Гладуването и преяждането не са допустими.
За съжаление захарният диабет не може да се излекува и цял живот трябва да се приемат таблетки или да се правят инжекции с инсулин и да се спазват диети, но като всяка друга болест диабетът протича много по-благополучно при оптимистичните и жизнерадостните хора.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    хранене и диети    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.