zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Отвореният прозорец е най-ефективният метод за намаляване на инфекциите



6 март 2007, здраве.bg

Най-ефективният начин за борба с инфекциите, включително вътрешно болничните, е много лесен – трябва просто да се отворят прозорците. Това твърди международна група от експерти под ръководството на доктор Родерик Ескомбе (Roderick Escombe) от Краския колеж в Лондон (Imperial College London).
Тази елементарна мярка е най-ефективна, защото смяната на въздуха бързо предотвратява разпространяването на инфекции по въздушно-капков път.
“С помощта на отворените врати и прозорци се увеличава естествената вентилация и опасността от въздушно-капкови инфекции е много по-ниска, дори отколкото в съвременните болници със скъпи и сложни вентилационни системи”, твърдят изследователите, цитирани от BBC.
При подготовката на своя отчет, учените са изучавали въздушните проби, събирани в различни типове помещения, включително в стари и модерни болнични.
Резултатите, базирани най-вече на вероятността от заразяване с туберкулоза, показват, че при добра вентилация на помещенията чрез отваряне на прозорците само 11% от предразположените към инфекции пациенти могат да бъдат инфектирани в продължение на 24 часа, докато за големите съвременни болници дори с широко отворени врати нивото на инфектиране е 33%, а за болниците с климатици – 39%.

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    изследвания    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.