zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Клонирането на хибридни човешки и животински ембриони все пак започва



Държавите не подпомагат, но и не забраняват изцяло опитите.

5 март 2007, здраве.bg

Официалните власти във Великобритания разрешиха синтеза на хибридни ембриони на човека и животните. Специални наблюдателни съвети ще следят работата на генетиците.
Британските учени получиха разрешение от властите за опити по генетичното кръстосване на животни и хора, съобщава BBC.
Хибридните ембриони ще получават присадена ДНК на хора с генетични заболявания в клетките на животни. След това получените ембриони (от гледна точка на генетиката 99.9% човешки) ще бъдат клонирани и ще се използват като модели за изучаването на сериозни заболявания (главно на централната нервна система), имащи генетична основа.
Въпреки формалното разрешение за провеждането на тези експерименти, правителството не възнамерява да оказва материална поддръжка на проектите.
За учените това се считя за победа, защото през декември 2006 г. министърът на здравеопазването на Великобритания Каролина Флинт съобщи за забраната на дейностите за получаване на хибридни ембриони и работата с тях.
През януари 2007 г. във в. “Таймс” (The Times) 45 водещи учени, сред които трима лауреати на Нобелова награда, се обърнаха с открито писмо за подкрепа на техните изследвания.
Двете най-големи медицински организации на Британия Medical Research Council и Wellcome Trust, както и Комисията по генетика на човека (Human Genetics Commission) подкрепиха учените и помогнаха за преодоляване на наложената забрана.
Американските учени също намериха начин да заобиколят забраната за клонирането на ембриони. През 2001 г. президентът на САЩ Джордж Буш подписа указ за забрана на клонирането с бюджетни средства и по този начин фактически забрани научните работи по клонирането на човека. Но на 6 юни 2006 г. учените от университета “Харвард”...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    нормативи    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.