zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Разтворимото кафе е по-полезно от “обикновеното”Разтворимото кафе е по-полезно от “обикновеното”

Всички видове съдържат голямо количество полезни за организма баластни вещества.

здраве.bg

Кафето и до днес остава за науката противоречива напитка - редица изследвания сочат ползи от него, други определят кафето като по-скоро нещо, което е добре да избягваме.

Дълго време кафето се е смятало за изцяло вредно за здравето. Напоследък се появиха и изследвания, чиито данни сочят, че в определени случаи то е полезно - например за предотвратяване на старческата склероза и диабет, за подобряване на потентността.

Към този списък скоро бе добавено още едно свойство на кафето - оказа се, че то съдържа голямо количество баластни вещества, които не се преработват от химичните съединения и играят важна роля в храносмилането и поддържането на нивото на кръвната захар.

Според специалистите всеки ден човек се нуждае от 25 г баластни вещества, като техният недостиг води до проблеми с червата.
Според много вече публикувани сведения за питателните вещества кафето не съдържа баластни вещества.

Испански учени смятат, че са поставили точка на този спор, като са доказали, че напитката (сварено кафе или нес) съдържа целулоза и разтворими захари, които са баластни вещества.
Те са изследвали кафето с помощта на храносмилателни ферменти в изкуствен модел на човешките черва и са установили наличието на баластни вещества и в трите вида кафе: черно филтрирано (приготвящо се за 6-8 минути при температура 90 градуса С), еспресо (сварено под налягане при 114-121 градуса) и нес кафе (инстантно кафе, залято с много гореща вода).

Според данните на учените, публикувани в новия брой на списание Nature, в 100 мл филтрирано кафе се съдържат 0,47 вещества, които не се усвояват, в еспресото те са 0,65 мг, а в нес кафето – търсеният продукт възлиза на 0,75 мг.

По този начин по съдържание на баластни вещества кафето превъзхожда виното и портокаловия сок, които най-често се споменават като източници за организма на такива вещества.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    
 

more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.