zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диетите са не по-малко ефективни и без физически упражненияМазнините намаляват еднакво по цялото тяло, а не само в най-силно засегнатите участъци.

28 февруари 2007, здраве.bg

Ограниченията в храненето без упражнения са не по-малко ефективни, отколкото диетата, включваща и физически упражнения, сочи статия в списание Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
Описаният в нея шестмесечен експеримент според авторите доказва, че хората, отслабнали изключително с помощта на диета, са загубили толкова телесна маса, колкото и хората, изпълняващи паралелно с диетата комплекси от физически упражнения.
Двете групи са намалили теглото си с около 10% и са изгорили 24% от подкожните и 27% от висцералните (вътрешни) мазнини.
Освен това изследването показва, че физическите упражнения малко способстват за укрепването на конкретни участъци от организма: “Мазнините се “стопяват” равномерно по цялото тяло, а не в проблемните зони”.
Това позволява да се предположи, че хората са генетично програмирани към определен модел на натрупване на мазнините и тази “програма” много трудно може да се промени с различните методи за отслабване, твърдят авторите на изследването.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    хранене и диети    изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.