zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Откриха бактерия срещу стреса и депресията



Пробиотикът вече се използва в производството на “антидепресант”.

23 февруари 2007, здраве.bg

Открит е нов вид бактерии, които са в състояние да защитават организма на човека от стреса и депресията. Вече дори е започнала разработката на продукти, съдържащи бактерията.

Група ирландски психиатри от Университетския колеж на град Корк под ръководството на професора по психиатрия Тед Динан в хода на своите търсения са открили специалния пробиотик, в състава на който влиза бактерия, облекчаваща симптомите на синдрома на раздразнените черва. Причината за нарушенията в работата на стомашно-чревния тракт е именно стресът, предизвикан от повишеното съдържание на хормона кортизол, който се произвежда от организма.

Именно кортизолът е наричан на популярен език хормон на стреса. Откритата от учените бактерия е способна да намали именно нивото на кортизол в организма.

Изследователите вече са разработили хранителна добавка със съдържание на антистресовите бактерии, която дори е пусната в продажба на американския пазар.

Професор Тед Динан, цитиран от BBC, подчертава, че спазването на балансирана диета и заниманията с физически упражнения също помагат за лечението на стреса, но в отделни случаи наистина трябва да се приемат и антидепресанти.

Според статистиката, в развитите индустриални държави около 10% от населението е подложено на постоянен стрес, като много от хората дори не знаят, че страдат от този вид психично разстройство и не търсят лекарска помощ.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.