zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Има вероятност от нов бум на ТОРС



75% от новите заболявания се появяват в резултат на контакт с животни, твърдят от СЗО.

20 февруари 2007, здраве.bg

Увеличава се вероятността от ново разпространение на ТОРС (Тежък Остър Респираторен Синдром), се съобщава в комюнике на Световната здравна организация, основаващо се на наблюдения, проведени в страни от Далечния изток.
В Китай вече се провежда строга проверка на ресторантите, особено на тези, в които се предлагат ястия от цивета – малко животно, наподобяващо пор, което през 2002 г. провокира избухването на атипичната пневмония. Здравните власти вземат мерки за предотвратяването на ново избухване на тази пневмония, която през 2002-2003 г. отне живота на над 800 души по целия свят. Тогава Южен Китай стана огнище на острия респираторен синдром (ТОРС), който след това се разпространи и в много други държави.
Хонконгски учени тогава установиха, че източник на ТОРС се били циветите - ястията от тях се смятат за деликатес в южните провинции на Китай. Употребявайки месото на това животно, разновидност на дивата котка, неколкостотин души се заразиха с вирус, който бързо се „научи“ да се пренася от човек на човек.
През ноември миналата година данните от лабораторни изследвания потвърдиха съществуването на генетична връзка между вируса на ТОРС, открит в клетките на животните, и този, поразил хората.
Според експертите на СЗО, през 21 век един от главните проблеми за човечеството ще бъде изграждането на безопасни отношения с животинския свят. Според изнесените в доклада данни, 75% от всички нови заболявания идват именно оттам.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.