zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Науката вече умее да чете мислиНа дневен ред излиза етичността, смятат специалистите.

14 февруари 2007, здраве.bg

Разработена е нова технология, която позволява да се “сканира” мозъка на човека и по този начин да се определят неговите намерения. Това е първият подобен успех в тази област и сега възниква въпросът за етичната страна на процеса.
Постижението е на международна група изследователи от немския институт “Макс Планк”, британските университети “Оксфорд” и “Юнивърсити Коледж” и японски специалисти. С помощта на скенери с висока разделителна способност, те са създали рентгенограми, които после са се преобразували в осмислена информация.
Изследването се основава на последните разработки в областта на невробиологията, свързани с детекторите на лъжата. “Благодарение на сканирането ние можем да разберем информация, която е невъзможно да се получи по друг начин”, заявява ръководителят на изследователския проект Джон-Дилан Хайнс от института “Макс Планк” пред BBC.
Ако учените действително съумеят да създадат механизъм, позволяващ да се четат мислите на човека, техните разработки като начало ще бъдат използвани при разпитите на заподозрени в различни престъпления.
Според британският вестник “Гардиън” (The Guardian), напълно е възможно антиутопията, представена във фантастичния филм на Стивън Спилбърг “Особено мнение” (присъдата на човека се базира на данните, получени в резултат на сканирането на неговия мозък) да стане реалност.
“Необходима e дискусия за етичните аспекти на “сканирането на мозъка”, за тези последствия, до доито може да доведе по-нататъшното научно изследване в тази област. Трябва да бъдем готови за най-неочакваните резултати”, заявява професор Хайнс.
От друга страна, разработените от невробиолозите технологии ще позволят да се подобри качеството на живот на инвалидите. Възможността да се четат човешките мисли, ще направи възможна например появата на протези и инвалидни столове, които ще се движат сами – техният собственик само трябва да си помисли как и накъде.
Според учените няма да е никакъв проблем...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.