zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да избегнем излишната срамежливостКак да избегнем излишната срамежливост

здраве.bg

За да преодолеем плахостта, разбира се най-важно е да разберем причините, които я пораждат. Скромността не описва цялостния характер на човека, но показва някаква страна от неговото поведение. Често това е свързано с невярното разбиране какво мислят другите за вас. Ако смятате, че другите ви осъждат, че не ви обичат или че не сте толкова добри, колкото тях, това води до постоянна напрегнатост.

Най-неблагоприятният изход на вашата плахост и неувереност може да доведе до това другите да ви приемат като високомерен, необщителен и невъзпитан човек.

В действителност обяснението е съвсем друго - вие сте в капана на собствените си чувства и не сте в състояние да отделяте внимание на другите. Страхувате се да изразявате и говорите за своите истински чувства и мисли и по този начин се лишавате от много радости.

Предлагаме ви няколко важни стъпки, които ще ви помогнат да преодолеете своята плахост:

1. Направете усилие и престанете да се вълнувате за това, какво другите мислят за вас. Хората, с които си струва да общувате, ще съдят за вас не само по външните ви прояви, но и по това какъв човек сте в действителност.

2. Настройте се на позитивна вълна. Вместо да се стремите към съвършенство, погледнете реално своите достойнства и недостатъци. Не може всеки да е на вашето мнение, което не означава, че се отнася към вас негативно.

3. Оценявайте другите честно и не им приписвайте лоши намерения. Вместо да си мислите, че ви презират, повярвайте, че виждат във вас равностоен човек.

4. Учете са да бъдете общителни. Заставяйте се да се усмихвате , да приветствате другите хора, да завържете разговор. Помнете, че вие носите 50% от отговорността. Другият човек трябва да поеме останалите 50%.

5. Постарайте се да се отнасяте към себе си с чувство за хумор. Не се укорявайте, ако сте казали нещо неуместно. Просто се отпуснете и продължете разговора.

6. Поставяйте си значими, но реални цели. Започнете да разговаряте с другите, дръжте се уверено.

7. Ако сте попаднали...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    психология    
 

more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.