zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кремовете след депилация могат да бъдат опасни



За това предупреждават санитарните органи в САЩ.

13 февруари 2007, здраве.bg

Много от обезболяващите кремове след депилиране са опасни за живота, твърдят американски специалисти. Тяхната употреба води до нарушаване на сърдечния ритъм, предизвиква пристъпи и може д доведе дори до смърт.
Американското Управление по санитарен контрол на качеството на хранителните продукти и медикаменти (FDA) вече е регистрирало два смъртни случая, свързани с предозирането на анестезиращи кремове от този тип - две жени на възраст 22 и 25 години са починали, след като са нанесли обезболяващ крем върху лазерно обработена част от кожата, съобщава BBC.
“Жените са нанесли крема върху кожата и според инструкциите са завили краката си с полиетилен, за да засилят обезболяващия ефект на крема”, сочи изказване на представител на управлението. Заключението е, че токсичните вещества на препаратите са предизвикали при двете жени сърдечен пристъп, те са изпаднали в кома и скоро след това са починали.
Според думите на специалистите този тип кремове и лосиони се продават както по рецепта, така и свободно, и се използват като болкоуспокояващи средства при изгаряне или сърбеж по време или след козметични процедури. Те съдържат активни съставки от типа на лидокаин, дикаин, бензокаин и прилокаин и при тяхната употреба в голямо количество в кръвта.може да попадне смъртоносна доза вредни химични вещества.
Продължителното задържане на тези кремове по кожата е опасно за живота, предупреждават специалистите, като в групата на риска попадат най-вече хора, страдащи от болести на черния дроб и сърцето.
“Необходимо е да се търсят алтернативни начини за облекчаване на усещанията за болка по време и след на козметичните процедури”, настояват представители от Управлението, които през декември миналата година отправиха сериозно предупреждение към всички производители на подобен тип козметика.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
лекарства    aлтернативи    изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.