zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Повечето хора осъзнават значението на правилното хранене



Значително по-малко обаче наистина спазват правилата за него, показва анкета.

12 февруари 2007, dieti.info
четете още в dieti.info


Вече няколко десетилетия особено упорито се говори за “правилно хранене” и “здравословен начин на живот”, но тези призиви далеч не достигат до всички или поне до толкова хора, колкото да оправдаят вложените в кампаиите усилия. Това показват резултатите от изследване, проведено от ACNielsen по инициатива на компанията Herbalife в пет държави - САЩ, Италия, Германия, Франция и Русия.
С най-здравословни навици, според данните, се характеризират французите и италианците. Като правило те се хранят 3 пъти дневно, за разлика от повечето американци, които продължават да смятат вечерята за най-полезна и често пропускат закуската. В действителност според съвременните представи именно закуската, а не вечерята определя в голяма степен “правилното” хранене.
Европейците, а и руснаците, доста често похапват през деня между отделните хранения, докато американците го правят главно след вечеря.
Резултатите от изследването показват, че повечето французи и италианци смятат себе си за здрави и стройни (за разлика от немците и американците).
От 50% до 70% от анкетираните са на мнение, че имат наднормено тегло, като главна причина за него са недостатъчното движение и небалансираното хранене.
Стресът също способства за покачването на теглото над нормата.
Всички са единодушни, че за да се избави човек от наднорменото тегло е необходимо правилното хранене да се съчетава с физически упражнения.
Руснаците и немците са настроени много предпазливо към диетите, докато французите и италианците са отнасят положително към тях, но само при условие, че се провеждат под лекарски контрол.
Оказва се, че практически всички хора разбират, че лекарите са прави и наистина трябва да се храним правилно, но за съжаление това “разбиране” не винаги е стимул за някакво действие, заключават авторите на допитването, цитирани от BBC.

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.