zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Човешкият организъм “произвежда” кръвоносни съдове



Шведски учени откриха механизма на процеса, който понякога помага на болестите да се развиват.

1 февруари 2007, здраве.bg

Шведски учени откриха механизма на ангиогенезата (образуването на нови кръвоносни съдове). Това откритие ще бъде включено веднага в лечението на няколко вида ракови заболявания. Новите съдове се образуват, когато нарастват “бягствата” от съществуващите вече съдове, които по-нататък се удължават, разклоняват и срастват с другите съдове.
Задържането на разпространяването на кръвоносни съдове успешно помага в борбата с много заболявания. Например в тъканите на злокачествените образувания ангиогенезата протича постоянно и много интензивно. Според учените това очевидно е една от причините за бързия растеж на новообразуванията, тъй като те добре се снабдяват с кръв и получават много повече хранителни вещества на единица маса, отколкото останалите тъкани. Ако не се образуват нови съдове, новобразуванията няма да превишават 1-2 мм, смятат шведските специалисти.
“Ние ще повишим ефективността на вече съществуващите методи на анти-ангиогеналната терапия и ще започнем лечението на тези новообразувания, които не се поддават на съществуващите съвременни методи”, заявява ръководителят на научната група Матс Хелстрьом, за списание Nature.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.