zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Зехтинът – средство против главоболие!?



Зехтинът – средство против главоболие!?

30 януари 2007, здраве.bg

С лекото до умерено главоболие можем да се справим с помощта на пресен и добре обработен (клас премиум) зехтин, твърдят американски учени от Monell Chemical Senses Center във Филаделфия, САЩ.

Според публикациите в списание Nature такъв тип зехтин съдържа малко, но достатъчно количество от съединението, наречено олекантал (olecanthal), което оказва на организма на човека сходно действие като ибулпрофенът – един от най-популярните аналгетици.

Олеканталът, както и ибупрофенът, потиска активността на фермента, който отговаря за възпалителния процес и предизвиква главоболието. Учените смятат, че ежедневната употреба на 50 г зехтин клас премиум съответстват на 10% от дозата ибупрофен, която се препоръчва за премахване на главоболието.

Със способността на зехтина, според американските специалисти може поне от части да се обясни и ползата от средиземноморската диета за сърдечно-съдовата система.

“Редовната употреба на този натурален продукт може да бъде полезно и за профилактиката на някои форми на рака, заболявания на сърцето и кръносните съдове, в това число характеризиращите се с повишено съсирване на кръвта и болестта на Алцхаймер”, се казва още в статията, публикувана в списание Nature.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.