zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Брадавиците: профилактика и лечениеБрадавиците: профилактика и лечение

здраве.bg

Брадавиците са едно от най-разпространените кожни заболявания. Според статистическите данни, при 75% от хората поне веднъж през живота са се появявали брадавици. Те са бледи (с цвета на кожата) доброкачествени новообразувания с неравна повърхност и с вирусен произход. Възбудители на това заболяване са различните видове папиломавируси.

Брадавици най-често се появяват по стъпалата, лактите и пръстите. Те се делят на няколко типа:

• обикновени брадавици - това се плътни 3-7 мм образувания с кръгла форма, цвят на кожата и неравна повърхност, които поразяват преди всичко пръстите на ръцете и лицето.

• брадавици по стъпалата на краката - те се локализират именно върху стъпалата и приличат на мазоли; възникват в следствие на тесни или неудобни обувки или на обувки, които не дават възможност на краката да дишат.

• плоски брадавици - те са малки (до 3 мм), закръглени, с гладка повърхност и се появяват най-вече при по-млади хора, върху лицето или китките на ръката.

Профилактика

Вирусът на брадавиците се развива най-добре във влажна среда, затова не се препоръчва ходенето на бос крак на публични места като басейни, сауни, бани, използването на чужди хавлии или носенето на тесни обувки и такива от изкуствена кожа.

Лечение

Заедно с всевъзможните народни средства (изгаряне с оцет, екстракт от чаено дърво, змийско мляко), съществуват и други медицински процедури като:
- лазерокоагулация;
- електрокоагуация;
- апликация с течен азот.
За съжаление нито един метод на отстраняване на брадавиците не гарантира, че те няма да се появат отново.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    хигиена    заболявания    
 

more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.