zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Стресът на работното място е значим рисков фактор за здравето



Той формира също така грешни и вредни хранителни стереотипи, твърдят японски специалисти.

26 януари 2007, здраве.bg

Стресът в работата може да предизвика не само умора и “синдром на изразходване”, но и повишава броя на случаите на заболявания на сърцето, диабет от втори тип, грип, хипертония и метаболитни синдроми, цитира японски учени Агенция “Синхуа”.
Резултатите от изследването показват, че особено работещите физически труд, които редовно са подложени на стрес на работното място, са със значително удебелени стени на артериите.
Стресът може да формира и неправилни и вредни хранителни стереотипи, склонност към приемане на алкохол, а също нарушения в обмяната на веществата и глюкозата, което води до поява на диабет.
Малко по-ниски показатели на риска са отчетени при хората на високи управленчески позиции, учителите, инженерите и програмистите.
Стресът като цяло предизвиква значителни изменения в обмяната на мастните киселини и повишава нивото на атерогенност, а това води до поява на високо кръвно налягане.
Учените смятат, че същината на проблема е в това, че много хора се оказват неспособни да се справят със стреса и тяхното здраве се подкопава не само от стреса на работата, но и от стреса, предизвикан от всекидневието като цяло.
По-често от другите предизвикват “синдром на изразходване” такива фактори на работното място като недостатъчната удовлетвореност от работата, липсата на безопасност и сигурност, производствените травми и не на последно място сексуалния тормоз.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.