zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Европа - застрашена от “златиста смърт”



Все по-често срещаната бактерия е силно устойчива на сегашните медикаменти.

23 януари 2007, здраве.bg

Европа е заплашена от масово разпространение на нова бактерия - устойчив на съвременните антибиотици златист стафилокок, съобщават британски епидемиолози, цитирани от BBCя.
“Основният проблем е, че за провеждането на съвременните тестове за заразяване от този микроорганизъм са необходими две седмици, докато супербактерията, както я наричат специалистите, може да убие само за един ден.
Според мнението на експертите от британския Център по контрол и профилактика на заболяванията, устойчивият към повечето сега съществуващи антибиотици златист стафилокок (Staphylococcus aureus - MRSA) се разпространява все повече под формата на извънболнични щамове.
Досега MRSA се смяташе за вътрешноболнично заболяване, опасно главно за възрастните хора и пациентите с отслабен имунитет. В болниците отдавна се провеждат изследвания, позволяващи контролирането на заболяването, но в настоящия момент, според британските епидемиолози, този микроорганизъм е извън контрол - 12% от случаите на инфекции от MRSA се дължат на извънболнични щамове на този микроорганизъм.
Проф. Ричард Джеймс от нотингамския Център за лечене на съпътстващите инфекции отбелязва, че засега медиците не могат да се противопоставят на тази форма на инфекция.
В повечето случаи заразяването се предава при непосредствен контакт и се проявява под формата на обриви по кожата, напомнящи ухапвания от насекоми.
На съвременния етап няма точни данни за това колко широко е разпространен MRSA, но и няма бързи тестове за неговото откриване в организма, отбелязва проф. Джеймс.
Според него на първо място е необходимо да се създадат тестове, които позволяват да се различат видовете чувствителни и устойчиви към антибиотиците бактерии на стафилокока. Въпреки, че към момента той е устойчив към най-разпространените антибиотици, може да се неутрализира с други препарати, особено ако болестта се диагностицира на ранен етап.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.