zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нечетливият почерк на лекарите ежегодно погубва хиляди пациенти



Особено често от това страдат възрастните пациенти, сочи статистика.

23 януари 2007, здраве.bg

Той може да доведе не само до опасни за здравето недоразумения, но дори до летален край. Въпреки, че в много държави рецептите отдавна са оформят с помощта на компютър, някои лекари по стар навик изписват рецепти и на ръка.
Истината наистина е печална, сочи статистиката, публикувана в Journal of the American Medical Association. Лошият почерк на някои лекари коства живота на пациентите. Според данните от Медицинския институт към Националната академия на науките, всяка година само в САЩ умират около 7000 души заради това, че рецептите са написани с нечетлив почерк.
През юли 2006 г. същото издание публикува данни, според които неправилно подбрани медикаменти са навредили на 1,5 милиона американци, свързано с разходи в размер на 3,5 милиарда долара в различните болнични заведения.
Подобно според публикацията е и положението в повечето европейски страни, където много лекари продължават да изписват рецепти на ръка.
Най-често с този проблем се сблъскват възрастните хора, които не знаят нито названието на лекарството, нито неговата дозировка. Те са наясно единствено с цвета и формата на таблетките.
Урсула Зеленберг, представител на Федералния съюз на немската асоциация на фармацевтите (ABDA) подчертава, че “всяка аптека в Германия поне веднъж седмично се сблъсква с проблем, свързан с нечетливия почерк на лекаря”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
лекарства    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.