zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Антибиотиците – ползи и вредиАнтибиотиците – ползи и вреди

Приемайте ги само по лекарско предписание и спазвайте точно указанията, за да бъдат те ефективни.

здраве.bg

Изобретяването на антибиотиците съвсем справедливо се нарича революция в медицината. Много заболявания, които преди това са протичали изключително тежко и дори са завършвали с летален край, днес изглеждат банални като обикновената настинка.

Но, както се случва в повечето такива случаи, много скоро след появата на новия тип медикаменти, се появиха и митовете за тяхната вреда и опасност за живота, както и за почти повсеместното им успешно приложение.

Терминът “антибиотик” често се използва в разговорния език като определение за всички антимикробни средства, но на практика лекарства като популярния бисептол например не са антибиотици, защото те се различават и по механизма на своето въздействие върху микробите и по ефективността и общото им въздействие върху организма.

Различните бактерии са чувствителни към различни антибиотици. Бактериите са способни да изработят устойчивост към препаратите и ако един препарат ни излекува веднъж, това не означава, че той ще ни помогне да се справим с инфекцията и следващия път.

С антибиотици не могат да се лекуват вирусни и други инфекциозни заболявания. Например острите респираторни заболявания и грипът са предизвикани от вируси. С тях антибиотиците не могат да се преборят. Тези инфекции следва да се лекуват с имуномодулатори, интерферони и противовирусни препарати. При назначаване на антибиотици при такива заболявания дори са възможни бактериални усложнения.

Антибактериалните препарати могат в определени случаи да предизвикат различни нежелателни реакции при тяхното приемане (токсически реакции, нарушения на микрофлората, лекарствена алергия). Според статистиката антибиотиците са най-разпространената причина за лекарствена алергия, което разбира се не означава, че трябва всички да се откажат от тяхното използване.

За намаляване на риска от развитието на дисбактериоза повечето специалисти препоръчват да се приемат и противогъбични препарати и/или препарати, възстановяващи микрофлората...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    лекарства    заболявания    
 

more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.