zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо тънката талия привлича мъжетеЗащо тънката талия привлича мъжете

Само тя през вековете е била неизменна част от разбирането за женско изящество, твърди статия.

здраве.bg

Изследователи твърдят, че през вековете, а и днес, нищо не може да съперничи на тънката талия при формиране на идеала – при това и на двата пола, за женска красота.

Група американски психолози са изследвали описанието на женската красота в изкуството през периода от Античността до 20 век и стигат до извода, че единствено тънката талия винаги е била неизменна част от мъжкото разбиране за красотата на нежния пол, твърди статия в Psychology Today.

Тънката талия е определяна като отличителна черта за красота още през I век в индийските текстове и в китайските книги от IV век. Свидетелство за красотата на тънката талия е открито и в Древен Египет - при описанието на Нефертити, любимата жена на фараона Рамзес II, управлявал преди 4000 години, особено се набляга на нейната тънка талия.

Според психолозите, талията е толкова популярна, защото тя показва здравето и плодовитостта на жената, а здравето най-често се асоциира с ниското ниво на мастни наслагвания в областта на корема и високо ниво на женските полови хормони (най-вече естроген), свиващи линията на тялото и придаващи на женската фигура “форма на пясъчен часовник”.

Тънката талия носи ценна за мъжете информация за способността на жената да ражда здрави деца и затова те подсъзнателно я смятат за женствена, твърдят учените. Сходна логика обяснява защо човек подсъзнателно смята правилните черти на лицето (показател за добри гени) за по-красиви.
Пристрастието към тънката талия е свойствено на човека в продължение на много векове, се подчертава в статията. В нея пищната красота, влязла в модата благодарение на художници като Рубенс, се определя като “екцентрична”.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.