zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Умствените способности зависят от размера на мозъка



25 декември 2005, здраве.bg

“Интелектуалните способности на човека зависят от теглото на мозъка – колкото по-голямо е то, толкова човек е по-умен”, твърдят учени от Университета Макмастър в публикация на сп. Brain.
В изследванията на канадските лекари са взели участие повече от 100 доброволци, страдащи от неизлечими заболявания, но без поражения върху мозъка им. Предварително всички те подписали писмено съгласие, че след смъртта им лекарите могат да изследват всички техни органи.
При направените наблюдения се оказало, че при жените вербалните способности са в пряка зависимост от големината на мозъка – всички, при които той бил с по-голямо тегло, имали по-висок коефициент за интелигентност.
При мъжете такава зависимост била установена само при десняците.
Способността за ориентация при жените също се оказала в зависимост от мозъчното тегло, макар закономерността са не била толкова ясно изразена. При мъжете пък изобщо не била установена такава взаимовръзка.
Канадските учени установили също, че при мъжете в интервала между 25 и 80 г. теглото на мозъка намалява, докато при жените се запазва непроменена. Причините все още не са установени, но най-вероятно се дължат на генетични или хормонални особености.
Изследователите вече планират следващото си проучване – каква роля играят вродените и придобитите фактори върху формилането на мозъка и развитието на интелектуалните способности.
Същевременно те предупреждават, че е недопустимо да се използват резултати от ядрено-магнитен резонанс при определяне на интелектуалните способности на хората.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.