zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-популярната концепция за правилно хранене в САЩ е погрешна!



Това е становището на група учени за т.нар. хранителна пирамида.

4 януари 2007, dieti.info
четете още в dieti.info


Експерти твърдят, че разработената преди десетина години схема на “разумното разпределение на продуктите” (т.нар. “хранителна пирамида”) не само не е допринесла никаква полза, но е станала и една от основните причини за “епидемията от затлъстяване в САЩ”, посочва статия в изданието American Journal of Public Health .
Разработвайки така популярната схема, диетолозите са се опитали най-вече да обърнат внимание на вредата на наситените мазнини в такива продукти като маслото и сладките. Тестените изделия са представени в пирамидата в по-голямо количество, отколкото мазнините, поради което възниква представата, че за здравословна храна може да се смята обезмаслената.
Подчертавайки вредата от мазнините и относителната безопасност на въглехидратите, специалистите са провокирали стремежа на хората към различни видове обезмаслени, но калорични продукти. Но “лесно достъпните” въглехидрати бързо се приемат от кръвта, без да могат да бъдат веднага изразходвани. Те не само се натрупват под формата на мазнини, но и могат да доведат до развитието на сериозни заболявания като захарен диабет и различни заболявания на сърцето.
Изследователите, подложили на критика старата система, предлагат и алтернатива. Д-р Уолтър Уилът от Харвардското училище за обществено хранене смята за правилно в основата на теорията за правилното хранене на първо място да се отчита кои продукти могат да бъдат източници на “добри и кои на “лоши” мазнини и въглехидрати.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.