zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Повечето от най-популярните филми са вредни за здравето и психиката



Това твърди авторитетно британско изследване.

27 декември 2006, здраве.bg

Става дума за пропагандата на небезопасен секс и наркотици, които преобладават в съвременните филми, заявяват учени от британското Кралско медицинско общество (обширни цитати от този доклад са публикувани във вестник Independent).
Героите от тези филми многократно встъпват в сексуални контакти с различни партньори, като не предлагат на зрителя и най-малкия намек, че са загрижени за безопасния секс или нежеланата бременност. От 200 най-касови филми в само един фигурира презервативът, изчисляват учените. Отчитайки успеха на тези филми и въздействието им върху подрастващите, не е трудно да се предположи, че те сериозно подкопават всички кампании за защита на здравето и борба с разпространението на СПИН, продължават авторите на изследването и обръщат внимание, че в много от тези филми се иронизира моногамията и половите въздържание.
Наркотиците, според наблюдението, също заемат главно място в кинемотографията. В 8% от изследваните филми се пуши марихуана и всички сцени са изградени в позитивен или в най-добрия случай - в неутрален дух.
С алкохола и пушенето на цигари на екрана също не всичко е наред, но тук работят пазарните закони - често появата в кадър на една или друга марка цигари или алкохол е продиктувано от съображенията за скрита реклама.
Изследователите съвсем бегло отчитат проблема за пропагандирането на физическото насилие - дори в комедиите има жертви и те като правило са възрастни хора, а техните мъчители често са деца. У любителите на екшъна, особено ако той се гледа още от детството, е формирана абсолютната увереност, че дори човек да си блъсне 10 пъти главата в стената, няма нищо страшно.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.