zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Главоболието е важен показател за здравето



Главоболието е важен показател за здравето

здраве.bg

Лекарите обичат да наричат главоболието “куче-пазач” на здравето. Ако главата ни боли, това означава, че организмът изпраща сигнали за същестуването на някакъв проблем. Обикновено се опитваме за заглушим тази болка, като използваме някакви медикаменти, без да сме наясно с истинската причина за болката.

Главоболието си има свой “характер”. Причините за него може да ни изглеждат ясни, но най-добре е да се допитаме до своя лекар. Ако му опишем подробно нашето оплакване, къде именно е болката, каква е и през коя част от денонощието възниква, той има реалната възможност да постави по-точна диагноза.

Любопитен факт е, че съществуват около 50 болести, при които цефалгията (така се нарича главоболието на медицински език) е единственият или главен симптом.

Боли ни половината глава.
Това е най-яркият признак на мигрена (в древността са го наричали хемикрания, което в превод означава “половината на главата”). Болката е пулсираща и се увеличава при движение на главата. Страдащият изпитва потребността да се скрие на тихо място от всички. Мигрената се отнася към първичните болки в главатаq т.е. това е самостоятелна болест, която може и трябва да се лекува.

Остри едностранни болки.
Най-голяма част от хората, изпитващи подобни кластерни болки в областта на челото и очите (те се зачервяват и сълзят), са мъжете над 30 години, особено пушачите. Пристъпите могат да започнат с цигарата или дори с малка доза алкохол, а също с рязка смяна на климата. Те винаги са мъчителни, страдащият буквално не може да стои на едно място, а обезболяващите средства не помагат за дълго време. Природата на тези болки не е достатъчно добре изучена, но специалистите ги отнасят към съдовите.

Силна болка в цялата глава.
Петна пред очите и усещане за висока температура могат да се появят при рязко повишаване на артериалното налягане. В този случай е задължително то да се премери и да се вземат мерки. Хроничните хипертоници по-често страдат от подобно главоболие сутрин...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.