zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да се наслаждаваме на празничните трапези без да напълнеемДа се наслаждаваме на празничните трапези без да напълнеем

Съвсем не е задължително през този период да натрупате излишни килограми.

dieti.info
четете още в dieti.info


Наистина, в много случаи дългата поредица от празнични дни става повод за по-продължително задържане около масата. Това обаче съвсем не означава, че не съществува начин да се предпазим от добавянето на излишни килограми и все пак да прекараме приятно.

В никакъв случай не тръгвайте от къщи гладни. Хапнете някакъв плод - ябълка, банан или портокал. Те ще утолят първичния глад.

Сядайки на масата, не се нахвърляйте върху всичко. Започнете с пресните салати, но не и с тези, които съдържат майонеза. Избягвайте пикантната храна - тя само разпалва апетита.
Старайте се да се храните бавно, като сдъвквате внимателно храната.

Насочвайки се към топлите предястия, не забравяйте, че не трябва да смесвате месните продукти с рибни. Новогодишните празници са дълги и има време да опитате от всичко.

Особено внимание обърнете на алкохола. Най-добре е на празничната вечер да пиете вино или шампанско, защото те действат добре на храносмилателния тракт. Но и с тях трябва да си знаете мярката - 2-3 чаши са предостатъчни.
Силните алкохолни напитки са високо калорични, те засилват апетита. Не пийте концентрат на гладно – преди това задължително хапнете нещо макар и малко.

Трудно се устоява и на различните сладкиши. Добре е шоколадовите бонбони или тортата да се консумират с различни плодове: парченца портокал или киви. Калоричността на екзотичните плодове е по-ниска, отколкото на родните.

Стремете се да се храните с прекъсвания. Потанцувайте, поиграйте с децата, поразходете се. Ако все пак сте преяли, задължително излезте на чист въздух и направете “задължителните хиляда крачки преди лягане”. При усещане за тежест в стомаха ще ви помогне чаша билков чай. На следващото утро задължително пийте повече течности, а физическите упражнения и контрастният душ са задължителни.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.