zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Генетичните различия между хората са много по-големи



Ново откритие в областта поставя под съмнение досегашните принципи на генетиката.

здраве.bg

Вече може да се смята за твърдо доказано, че на генетично ниво хората се различават много повече, отколкото се смяташе преди. Това опровергава базовите принципи, на които бе построена генетиката в продължение на 150 години.

През ноември тази година в три авторитетни научни списания бяха публикувани доста неочаквани и за научните среди статии. Изследването на генома на хора от африкански, азиатски и европейски произход, в което участваха 13 научни центъра на САЩ и Великобритания, показа, че всеки човек има не само два комплекта гени - от майката и от бащата, но и много други копия с неизвестен произход. И ако преди учените смятаха, че ние си приличаме едни на други на 99,9%, сега този показател за сходство е сведен до 88%.

До момента в генетиката се смяташе, че вариациите между хората са свързани предимно с различията в последователностите на отделните “букви” на генома. Сега вече разновидността се обяснява с наличието на много копия на някои важни гени, образуващи човешкия геном. Ако той бъде сравнен с “книгата на живота”, то според новото откритие, в “книгата” има завършени изречения, абзаци и дори цели страници, които се повтарят. С това се обясняват и нашите физически и умствени различия.

Резултатите и от трите изследвания показват, че ние се различаваме от нашите най-близки родственици в природата - шимпанзетата по-силно, отколкото смяташе досега генетиката - ние сме еднакви с тях не на 99%, а на 96%.

Новото откритие ще позволи да се намери индивидуален подход към човешкия организъм в критичните за него моменти и да се даде ново тълкувание както на най-тежките неизлечими болести, така и на редица други - от детските разстройства до старческото слабоумие.

След като бъде разработена, новата методика би позволила да се повиши ролята на генетиците в борбата с различните заболявания. Специалистите ще могат максимално точно да разпознават гените, носещи информация за “нередностите” в организма, в това число и за раковите образувания, а също така ще бъдат...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.