zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Не пийте кафе преди тренировказдраве.bg

Най-честата причина за употребата на кафе е желанието или необходимостта да се събудим и ободрим. Кофеинът наистина притежава редица полезни свойства, но има и много недостатъци. Швейцарски изследователи изясниха, че когато постъпва в организма преди интензивно физическо натоварване, той нарушава притока на кръв към сърцето, посочва BBC.

Физическото натоварване активно задейства всички органи и системи на организма, увеличава честотата и дълбочината на дишането, ускорява кръвотока и способства за насищането на тъканите с кислород и хранителни вещества.

В хода на изследването на млади здрави хора, редовно употребяващи кафе, е било предложено да откажат тази напитка 36 часа преди началото на наблюдението. След това те са били подложени на физическо натоварване с велотренажор снабден с монитор, отчитащ скоростта на коронарния кръвоток. По-късно участниците са изпили по две чаши кафе и отново са повторили процедурата.

Оказва се, че фармакологичното действие на кофеина води до блокиране на рецепторите на кръвоносните съдове, отговорни за техния тонус, което предизвиква забавяне на скоростта на коронарния кръвоток при физическо натоварване.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    
 

more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.