zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се избавим от мъката



Негативните емоции могат да бъдат преодолени и без намесата на специалист.

5 декември 2006, здраве.bg

Състоянието на потиснатост съпровожда живота на всеки. В такива моменти човек обикновено се чувства непълноценен и неспособен да свърши нещо както трябва или както другите го очакват от него.
Има обаче доста начини да не се поддадем на мъката и се справим бързо с негативните емоции, които тя поражда у нас.

1. Осъзнайте причината.
Постарайте се да си изясните, какво става с вас и вашия живот. Може би се измъчвате само от самотата, а не от факта, че ви е изоставил любимия човек? Възможно ли е твърде много да сте го идеализирали, само и само да не останете сами. Този факт трябва да се приеме и изживее, а не просто да се прогони от съзнанието. Мъката винаги има конкретна причина. Тя трябва да се открие, а не да се обвинява целия свят в несправедливост.
2. Бъдете отговорни към себе си.
Всеки от нас притежава способността да бъде щастлив. Съдбата е избор, нашият избор, защото ние сами избираме начина си на живот. И ако изпаднем в депресия или мрачно настроение не трябва да търсим причината за това в околните. Нима само те са отговорни за нашето щастие!? Върнете си отговорността към себе си. Подобна емоционална независимост ще ви помогне да решите много проблеми от своя живот – и личен и служебен.
3. Контролирайте ситуацията.
Пристъпите на мъка могат да ви отнемат увереността в себе си. Вземете под контрол своите чувства, опитайте се да постигнете непринуденост и лекота в жестовете. Стремете се да виждате хубаво дори в лошото!
4. Обичайте се.
Хората в депресия трудно могат да направят нещо стойностно и хубаво. Винаги търсете причината, която ще ви мотивира. Хвалете се сами пред себе си. Опитвайте се да се почувствата по-добре, независимо какви са отношенията с хората около вас у дома и в работата – все пак това е преди всичко вашият живот. Занимавайте се със спорт - при движението организмът сам започва да изработва антидепресанти. Срещайте се по-често с приятели, разхождайте се. (а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    психология    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.