zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Световният ден за борба срещу СПИН се отбелязва днес



В България седмично се заразява по един човек.

1 декември 2006, Агенция Фокус
още новини от агенцията


Тази година националната кампания за борба с ХИВ/СПИН е под надслов “Важно е да знаеш! Човешко е да общуваш”. През тази година кампанията ще продължи до май 2007 г.
Денят се отбелязва в цялата страна с редица мероприятия. По традиция и тази година в Зала 1 на НДК ще се проведе концерт. Той ще започне от 19 часа, участие в него ще вземат Графа, Белослава, Ъпсурт, група “Мастило” и балет “Дива”.
По същото време в Аулата на Софийския университет ще започне друг концерт под мотото “Make love, save love”. И двата концерта са със свободен вход.
В България са регистрирани официално 677 ХИВ-серопозитивни лица. 67% от заразените са мъже, а 33% са жени. Близо 73% от серопозитивните лица са на възраст от 20 до 39 години. Регистрираните лица, заразени с ХИВ, през настоящата година са 79.

Голяма част от здравните проблеми на хората, живеещи с ХИВ и СПИН, в сравнение с другите страни в региона са максимално решени. Имаме да решаваме обаче много от социалните проблеми на хората, живеещи с ХИВ и СПИН и затова трябва в следващите години да работим по-активно, каза д-р Тонка Върлева, национален координатор по програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" в предаването “Преди всички” на БНР и подчерта, че България е една от малкото държави в региона, която осигурява максимално добра и балансирана антиретровирусна терапия, финансирана от бюджета на Министерство на здравеопазването. В България един човек седмично се заразява от СПИН, каза още Тонка Върлева.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    заболявания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.