zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Каква захар да изберем



Каква захар да изберем

здраве.bg

Захарта - на кристали, на бучки, бяла и кафява, съществува дори и бързоразтворима. Коя да изберем? Има ли полезна, по-сладка?
Ако погледнем цените, кафявата захар е най-скъпа и това обикновено се обяснява с нейното транспортиране от плантациите за захарна тръстика до магазините. Но пък повечето производители твърдят, че високата цена се дължи на скъпата й преработка. И все пак истината е, че високата цена се диктува от модата.

Кафява захар хората ядат още от древността. Колкото по-тъмна е захарта, толкова повече са в нея органичните примеса от сока на растението. Колкото по-бяла е тя, толкова повече е пречистена.

Преди години бялата захар се е смятала за най-сладката и най-чистата. Кафявата захар се е възприемала като недобре изчистена от т.н. черна патока (гъсто, сладко вещество - продукт на непълното озахаряване на скорбялата), която се е използвала за производството на ром. Днес вече е известно, че тя всъщност е полезна, защото съдържа много микроелементи като калий, калций, желязо. Оказва се, че рафинираният продукт не е по-полезен от естествения, от този, който е по-близък до природата.

На фона на чуждата нашата бяла захар от цвекло изглежда като “бедна роднина”. Но тя също има своите достойноства. Тя също съдържа микроелементи, а в нейният сок се съдържат пектин, белтъчини, полезни органични киселини, калий, натрий, магнезий, желязо. Просто не е прието тези съставки да се изписват от производителите на опаковката на продукта и те остават неизвестни за потребителя.

Захарта е необходима на организма за нормалната обмяна на веществата. Преди век най-много захар са употребявали англичаните - 40 кг годишно. Оттогава потреблението на захар в света постоянно се увеличава. Днес Световната здравна организация определя като норма за безвредното количеството захар 40 кг годишно. Разбира се има строги привърженици на здравословното хранене, които твърдят, че консумираната захар не трябва да надвишава 2 кг.

Не престават и споровете, дори се разгорещяват...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.