zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Фитокозметиката: екзотична или просто натурална?!



Фитокозметиката: екзотична или просто натурална?!

здраве.bg

В продължение на хилядолетия на практика растенията са били единствените козметични и лечебни средства. От поколение на поколение са се предавали както знахарските рецепти, така и тайните за красота. Корените, листата, цветовете на растенията са били прародителите на съвременните шампоани и лосиони. Специалистите все повече се връщат към тези източниците, но, разбира се, на качествено ново ниво.

Фитокозметиката днес се смята за висококачествена козметика на натурална основа. Съдържанието на екстрактите от треви в нея е около 70%. Техните лечебни свойства се усилват по изкуствен път. Химията вече не е на мода и не е престижна. Затова думата “фито” върху опаковките често осигурява абсолютното доверие към марката и съответно увеличава продажбите на продукта. Козметичните компании знаят, че съвременният човек буквално жадува за естественото и съвсем логично се възползват от този факт.

Сравнително малко фирми се занимават с производството на фитокозметика в истинския смисъл на думата. Най-известните от тях, и тези, които не се нуждаят от представяне, са Ives Rocher, Lierac, Darphin, Apotekker Scheller, Belnatur.

Фитокозметиката често е наричана и козметика на бъдещето. Съвременната масова козметика съдържа само 2-3% ингредиенти, които действително са биологично активни. Съвместяването на натуралните компоненти с последните постижения в областта на химията е именно пътят към създаването на идеална, 100% активна козметика.

Ако сте се вдъхновили от идеята за природна козметика, разгледайте списъка на най-популярните компоненти, които могат да ви помогнат в избора на крем:

1. Кайсиево масло
Предпазва от сухота след измиване, притежава антиоксидантна активност, защитава кожата от неблагоприятните въздействия на околната среда.

2. Алое
Един от най-популярните козметични ингредиенти. Притежава бактерицидни и бактериостатически свойства, овлажнява, премахва възпалението, ефективно лекува проблемна кожа.

3. Жожоба
Овлажнява и успокоява...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.